Ο καφές είναι απαραίτητο μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων. Αλλά το καλοκαίρι, όταν το θερμόμετρο φτάνει σε υψηλές θερμοκρασίες, οι άνθρωποι συχνά δεν έχουν διάθεση να πίνουν ζεστό καφέ για να τους ζεστάνουν. Γι' αυτό υπάρχει μια κρύα εκδοχή του καφέ - ο παγωμένος καφές. Κανείς δεν ξέρει ποιος ήρθε με την ιδέα, αλλά μάλλον ήταν μια ιδιοφυΐα ;)
Ο παγωμένος καφές είναι βασικά Classic καφές, αλλά δεν χρειάζεται να βράσει. Τα βασικά συστατικά είναι ο πάγος και ο καφές (εσπρέσο). Τα υπόλοιπα είναι στη φαντασία σας.
Ακολουθούν 5 συνταγές και ιδέες για να φτιάξετε έναν δροσιστικό καφέ.
1. Classic παγωμένος καφές
Θα χρειαστείτε : εσπρέσο ή ντόπιο (διπλός εσπρέσο), 2 dcl γάλα, πάγος
Διαδικασία : Φτιάξτε έναν εσπρέσο και αφήστε τον να κρυώσει (μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη αν θέλετε). Χτυπάμε το γάλα με σέικερ ή σύρμα. Ρίξτε πάγο σε ένα ψηλό ποτήρι, προσθέστε τον έτοιμο παγωμένο καφέ και σιγά σιγά συμπληρώστε με το χτυπημένο γάλα. Πασπαλίστε τον έτοιμο παγωμένο καφέ με τριμμένη κανέλα, ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα.
2. Παγωμένος καφές DALGONA
Θα χρειαστείτε : 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ, 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας βραστό νερό, 250 ml γάλα, πάγο.
Διαδικασία : Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον καφέ, τη ζάχαρη και το βραστό νερό. Χτυπήστε αυτά τα συστατικά με ένα σύρμα ή μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν κρέμα (περίπου 5 λεπτά), θα πρέπει να έχετε μια απαλή καφέ κρεμώδη σύσταση. Βάλτε παγάκια σε ένα μέτριο ποτήρι, προσθέστε το κρύο γάλα και προσθέστε από πάνω τον έτοιμο αφρό καφέ.
3. TONIC παγωμένος καφές
Θα χρειαστείτε : εσπρέσο, τονωτικό, παγωμένο λεμόνι
Διαδικασία : Γεμίστε το ποτήρι με πάγο και τονωτικό. Ετοιμάζουμε έναν εσπρέσο και τον περιχύνουμε σιγά σιγά στο χείλος του ποτηριού με ένα κουτάλι για να μην ανακατευτεί το τόνικ με τον καφέ. Το λεμόνι μπορεί να προστεθεί στο παρασκευασμένο ρόφημα.
4. Παγωμένος καφές ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ
Θα χρειαστείτε : παγωμένος εσπρέσο, γάλα, παγωτό, σιρόπι
Διαδικασία : Ρίξτε τον καφέ, το γάλα και το σιρόπι της αρεσκείας σας σε σέικερ ή σφραγιζόμενο ποτήρι και ανακατέψτε. Προσθέστε παγάκια, ανάμεικτο μείγμα καφέ και τέλος μια μπάλα παγωτό.
5. Παγωμένος καφές ως ΚΑΦΕ
Θα χρειαστείτε : εσπρέσο, γάλα, σιρόπι
Διαδικασία : Ετοιμάστε τον καφέ και παγώστε τον ως παγάκια. Μόλις παγώσει, θρυμματίστε ή ανακατέψτε τον πάγο του καφέ και βάλτε τον σε ένα ποτήρι. Καλύπτουμε με λίγο κρύο γάλα. Περιχύνουμε με σιρόπι ή πασπαλίζουμε με κομματάκια σοκολάτας ή θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Classic ο παγωμένος καφές μπορεί να συνδυαστεί με σιρόπι σφενδάμου, συμπυκνωμένο γάλα ή καραμέλα.
Bonus: Σπιτικό σιρόπι καραμέλας – συνταγή:
Θα χρειαστείτε : 250 g κρυσταλλική ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, 130 ml νερό (50 και 80 ml διαδοχικά)
Διαδικασία : Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τα 50 ml νερό. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μην ανακατεύετε, απλά ανακινήστε ελαφρά το τηγάνι. Όταν το σιρόπι αποκτήσει σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα, προσθέστε σταδιακά (3 φορές) το υπόλοιπο νερό και περιμένετε μέχρι το σιρόπι να αρχίσει να βράζει ξανά. Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Το σιρόπι καραμέλας που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο διατηρείται για αρκετούς μήνες σε κλειστό μπουκάλι.
Ελπίζουμε να έχουμε εμπνεύσει εσάς και την όρεξή σας. Ελπίζουμε να έχουμε εμπνεύσει εσάς και την όρεξή σας.
Στην υγειά σας! :)